GDPR en onderhoudscertificaten: absurdistan

In België is het wettelijk verplicht voor zowel particulieren als bedrijven om hun verwarmingsketel periodiek te laten keuren. In appartementsgebouwen met gemeenschappelijke centrale verwarming is de syndicus verantwoordelijk voor de naleving van deze verplichting.

Een goed onderhouden en geregelde centrale verwarmingsketel is immers efficiënter. U verbruikt minder brandstof en bespaart op uw energierekening. Het is ook goed voor het milieu. Een lager energieverbruik vermindert de uitstoot en schadelijke gassen die het milieu vervuilen en bijdragen aan het broeikaseffect. In flatgebouwen, als het benodigde vermogen groter is dan 70 kW, moet de ketel of ketels worden geïnstalleerd in een stookruimte, meestal in de kelder van het gebouw. Dit is vaak het geval bij collectieve verwarming.  

Het is ook sterk aanbevolen een cascadesysteem van ketels te installeren. Dit helpt het beheer van de verwarmingsbehoeften over het hele gebouw te spreiden. Wanneer een van de ketels uitvalt, nemen de andere het bovendien tijdelijk over terwijl de reparatie wordt uitgevoerd.

De controleverplichting is vrij gelijkaardig van gewest tot gewest

Hoewel de 3 Gewesten van het land periodieke controles van verwarmingsinstallaties verplicht stellen, verschillen de regels enigszins naargelang u in Vlaanderen, in Brussel of in Wallonië woont. Ook verschillen de verplichtingen naargelang het type brandstof (gas- of stookolieketel). 

Onderhoud van de verwarmingsketel

Het onderhoud van de verwarmingsketel gebeurt meestal bij de periodieke keuring. Het gaat om het reinigen van de ketel en het uitvoeren van eventuele aanpassingen. In Wallonië en Vlaanderen moet het worden uitgevoerd door een erkend installateur, terwijl dit in Brussel niet hoeft, maar toch sterk wordt aanbevolen. U kunt ook één of meer onderhoudsbeurten uitvoeren tussen twee periodieke keuringen in.

Periodieke keuring en onderhoud van een verwarmingsketel  

Met de periodieke keuring kunt u een volledige onderhoudsbeurt aan uw toestel laten uitvoeren en controleren of het goed, veilig en efficiënt werkt.

De periodieke keuring moet ook worden uitgevoerd bij de installatie van een gasboiler (1e periodieke keuring), bij werkzaamheden aan het verbrandingsgedeelte van het toestel, zoals het afstellen of vervangen van de brander, of bij verplaatsing van een ketel op dezelfde verwarmingsinstallatie.

Alle gas- of vloeistofketels en gasgestookte boilers moeten periodiek worden gekeurd door een erkende keteltechnicus.

Het doel is te controleren of aan de eisen van de huidige regelgeving wordt voldaan. De keuring moet worden uitgevoerd door een erkend installateur, die een keuringscertificaat levert in dewelke wordt bevestigd of de ketel al dan niet aan de voorschriften voldoet. Een document dat u absoluut moet bewaren!  

In Wallonië

Gasketels: de keuring moet om de 3 jaar worden uitgevoerd als het vermogen van de ketel kleiner is dan of gelijk is aan 100 kW. Bij een vermogen van meer dan 100 kW moet de keuring om de twee jaar worden uitgevoerd. Het moet altijd uitgevoerd worden door een erkend installateur! Dit omvat het meten van emissies en het controleren van de plaats van de ketel, de ventilatie en de schoorsteen. Het onderhoud moet worden uitgevoerd volgens de voorschriften van de fabrikant of de gebruiksvoorwaarden.

Let erop dat alle werkzaamheden aan het verbrandingsgedeelte van de verwarmingsinstallatie door een erkend installateur moeten worden uitgevoerd.

Olie- en pelletketels: inspectie en onderhoud volgen dezelfde regels als voor gasketels. Het enige verschil is dat het elk jaar moet worden uitgevoerd. 

LET OP: sinds 1 mei 2015 is een grondige diagnose ook verplicht voor alle verwarmingsinstallaties met een geïnstalleerd nominaal vermogen van meer dan 20 kW. De diagnose moet worden uitgevoerd door een technicus die erkend is voor de grondige diagnose, hetzij bij de eerste periodieke keuring na 1 mei 2015, hetzij bij de volgende keuring. Sinds 30 mei 2017 moeten alle ketels, ongeacht hun bouwjaar, voldoen aan de strengste criteria, die zijn vastgesteld voor generatoren die vanaf 1998 zijn vervaardigd. Is dit niet het geval, dan wordt de ketel gedeclasseerd.

In Brussel

Gasketels: deze moeten om de 2 jaar (vanaf 1 januari 2019) gekeurd worden door een erkend technicus. De technicus controleert de werking van de ketel, analyseert de verbrandingsgassen, beoordeelt de ventilatie van het pand en controleert de schoorsteentrek. Vervolgens zal hij de ketel en het rookkanaal reinigen en de brander afstellen.

LET OP: als uw ketel 15 jaar of ouder is, moet u hem ook niet eerder dan 1 jaar voor zijn 15e verjaardag laten keuren. Als uw ketel 15 jaar of ouder is, moet u ook een diagnose (of audit) uitvoeren niet eerder dan 1 jaar voor de 15e verjaardag en niet later dan 1 jaar daarna! Deze audit moet worden uitgevoerd door een door Brussel Leefmilieu erkende verwarmingsinstallateur, of door een EPBadviseur als het vermogen van de ketel 100 kW of meer bedraagt. Bovendien moet in de 12 maanden voorafgaand aan de audit een periodieke keuring zijn uitgevoerd.

Stookolie ketels: de periodieke keuring moet jaarlijks worden uitgevoerd! Het gaat om min of meer dezelfde procedures: reiniging van de schoorsteen, controle van het debiet van de verstuiver, de verstuivingshoek en de aanvoerdruk, bepaling van de rookindex (roetproductie) en de trek. De controle is ook verplicht voor toestellen die 15 jaar of ouder zijn.

In Vlaanderen

In Vlaanderen moeten gasinstallaties om de twee jaar gekeurd worden. Voor stookolie en    vaste brandstoffen is dat elk jaar. Zie het Besluit van 8/12/2006.

https://emis.vito.be/en/node/7480

Schoorsteenvegen of onderhoud

Het reinigen van uw schoorsteen maakt deel uit van het verplichte onderhoud van uw centrale verwarmingsinstallatie.

Vanaf 1 januari 2019 verplicht de Belgische wet het vegen van de schoorsteen één keer per jaar voor gasgestookte ketels en twee keer per jaar voor stookolie ketels. 

Volgens het Koninklijk Besluit van 6 januari 1978, art. 4, moeten gebruikers van verwarmingsinstallaties:

  1. Alleen brandstof gebruiken waarvoor de installatie is ontworpen en gereglementeerd;

  2. Hun installatie in goede staat houden;  

  3. Hun installatie jaarlijks laten onderhouden

De periode tussen twee onderhoudsbeurten mag niet langer zijn dan vijftien maanden.

a) Voor installaties op vaste brandstof omvat dit onderhoud: het vegen van de schoorsteen, het reinigen van de verbrandingsgascircuits van de generator en het controleren van de dichtheid van de verbrandingskanalen. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door een schoorsteenveger of reinigingsbedrijf.

b) Voor installaties op vloeibare brandstof omvat dit onderhoud het volgende:

  • Het vegen van de schoorsteen, het reinigen van de verbrandingsgascircuits van de generator en de controle van de dichtheid van de verbrandingskanalen

  • Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door een schoorsteenveger, een reinigingsbedrijf of een gekwalificeerde technicus. Controle en afstelling van de brander en de voor de werking ervan benodigde apparatuur; dit deel van het onderhoud wordt afgesloten met een test om de goede werking van de installatie te controleren. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd door een gekwalificeerde technicus.

Nadat de schoorsteenveger zijn werk heeft voltooid, overhandigt hij de beheerder van het gebouw een certificaat dat gedurende 5 jaar moet worden bewaard (op een veilige plaats). Het is nuttig in geval van vergiftiging of brand. Alleen een erkende en bevoegde schoorsteenveger die zijn activiteit bij  de KBO aanmeldt, kan u dit document overhandigen. Het certificaat kan een factuur zijn waaruit blijkt dat de schoorsteen is geveegd. 

Certificaten en de GDPR: de controverse

De technicus moet aan de syndicus een onderhoudsattest en een verbrandingsattest bezorgen. Op het certificaat moeten de naam, het erkenningsnummer en de handtekening staan van de technicus die het onderhoud heeft uitgevoerd.

Indien de installatie niet conform is, moet de technicus een kopie van het certificaat naar de controle-instantie sturen:  

AWAC voor Wallonië

Bruxelles-Environnement pour Bruxelles

LNE pour la Flandre

Als het centrale verwarmingssysteem niet conform wordt verklaard, heeft de beheerder 5 maanden de tijd om het systeem te laten herstellen of aanpassen. Op het einde van deze periode moet een nieuwe keuring worden uitgevoerd, en als deze opnieuw negatief is, mag de installatie niet opnieuw in gebruik worden genomen tot een nieuwe keuring concludeert dat de installatie conform is.

Merkwaardig is dat de huurder verplicht is een kopie van het reinigings- en verbrandingscertificaat aan de verhuurder te bezorgen, terwijl de syndicus niet geïnformeerd moet worden!

Volgens Statbel telt België 1.444.971 appartementen. Een groot deel van deze huishoudens zou dus aan hun syndicus een kopie kunnen vragen van het jaarlijkse keuringsattest van de collectieve verwarmingsketel, dat in België verplicht is sinds het Koninklijk Besluit van 1978. De burgerlijke en strafrechter staan machteloos omdat de wet een verwarmingsinstallateur niet verplicht dit document aan de medeeigenaars af te geven, maar alleen aan de syndicus. Ook de syndicus is niet verplicht het document af te geven.

Hij dient enkel, conform de BW art. 3.89-§5-9° dient hij “het de mede-eigenaars mogelijk te maken inzage te nemen van alle niet-private documenten of gegevens over de medeeigendom, en wel op alle wijzen die zijn bepaald bij het reglement van interne orde of door de algemene vergadering;”

De syndicus als beheerder, heeft niet het recht om een kopie van de particuliere certificaten van de mede-eigenaars te verkrijgen omdat de installatie niet gemeenschappelijk is! Hoewel deze redenering juridisch logisch lijkt, kan het aanzienlijke gevolgen hebben voor de brandveiligheid van het gebouw ...

Het is inderdaad niet omdat de verplichting tot tweejaarlijkse controle van kracht is, dat iedereen feilloos deze verplichting nakomt! Meestal stellen mensen het uit om extra kosten te vermijden. Maar het niet onderhouden van een gasketel kan ernstige gevolgen hebben, niet alleen voor de nalatige eigenaar, maar ook voor de bonafide buren die in het gebouw wonen!

De GDPR staat dus momenteel in de weg van een optimaal beheer van de brandveiligheid in appartementsgebouwen! Deze situatie vergt meer aandacht en verdient een meer pragmatisch en beter aanpak dan een restrictieve toepassing van de wet.

Sancties

Als u uw schoorsteen niet laat vegen, loopt u het risico van problemen met uw brandverzekering in geval van brand.

Sancties zijn zeldzaam, maar u moet zich ervan bewust zijn dat het nakomen van de wettelijke verplichtingen om de privatieve of collectieve ketel te laten controleren niet alleen essentieel is voor uw veiligheid en het milieu, maar ook voor de goede werking en het energierendement van uw verwarmingsinstallatie.

Bovendien kan uw verzekeringsmaatschappij zich tegen u keren als blijkt dat u de wettelijk verplichte controles niet hebt uitgevoerd. Een verwittigd man is er twee waard!

INFO

In samenwerking met Jean-Pierre Heymans 
Privacy Praxis 
jp@privacypraxis.com 
https://www.privacypraxis.com/  

Labels
Onze blogs

DELEN


 



Extra tijd voor modernisatie historische liften