Extra tijd voor modernisatie historische liften

Dankzij het aanpassingsbesluit dat op 21 december 2022 krijgen VME’s met historische liften nu extra tijd. Het besluit is op 1 januari 2023 in werking getreden. Goed nieuws  is dat VME’s met historische liften tijd krijgen tot 31 december 2027 om hun lift(en) te moderniseren. Dat is een verlenging van maar liefst vijf jaar. Voor liften die voor 1 januari 1958 in gebruik zijn genomen, moet de modernisatie uiterlijk tegen 31 december 2023 uitgevoerd worden.

Dus de modernisatie van historische liften dient uiterlijk tegen 31 december 2027 uitgevoerd worden. Wel dient uiterlijk tegen 31 december 2025 een modernisatieplanning inclusief een overeenkomst voor de uitvoering van deze modernisatiewerken met de leverancier beschikbaar te zijn. “De voorgestelde aanpassingen alsook hun uitvoering behouden zo goed mogelijk de kenmerken en erfgoedelementen van de historische lift”.

Opgelet: de lift is historisch wanneer zijn waarde erkend is door de het Agentschap Onroerend Erfgoed door middel van een liftcertificaat met historische waarde of een classificatiebevel of inschrijving op de beschermingslijst.


Labels
Onze blogs

DELEN


 



Een GSM-mast op het dak van uw VME: doen of mijden?