Een GSM-mast op het dak van uw VME: doen of mijden?

De alomtegenwoordige uitzendende antennes om ons heen die elektromagnetische golven uitzenden, zijn voor vele zorgwekkend. Over deze GSM-antennes voor mobiele telefonie weten wij weinig, behalve dat deze toch overal en door iedereen gebruikt worden. Zonder deze antennes en hun straling zou u uw mobiele telefoon niet kunnen gebruiken of beroep kunnen doen op nood-, veiligheids- of transportdiensten. Dankzij deze antennes kunnen de telecomoperatoren het grondgebied dus met zeer hoge snelheid bestrijken (3G, 4G en 5G… binnenkort 6G?).

Wie mag een GSM antenne plaatsen?  

De telecomoperatoren zijn als eersten geïnteresseerd in het installeren van GSM antennes. Hun doel is het grondgebied te bestrijken met netwerken van goede kwaliteit. Zo'n installatie op het dak van een gebouw is dus altijd op initiatief van de  telecomoperator. De mede-eigenaar kan in geen geval zelf een operator vragen om een mast te plaatsen. De telecomoperator huurt een deel van het dak via een huurovereenkomst zoals bepaald in het Burgerlijk Wetboek (niet te verwarren met woninghuur). Als u door een operator wordt benaderd, houd er dan rekening mee dat de installatie van apparatuur op het dak van uw VME huurinkomsten zal genereren, waardoor de gemeenschappelijke kosten van de VME zullen dalen.

 Hoe zit het met de ontvangen huur?

Door de plaatsing van een GSM-mast ontvangt de VME een vast jaarinkomen. Deze huur is een compenserende vergoeding en wordt jaarlijks betaald voor de huur van uw dak en om u te vergoeden voor het niet meer kunnen verhogen van uw gebouw. De huur voor meerdere jaren  kan echter in één keer worden betaald: deze kapitalisatie van de huur laat de medeeigenaars toe om eventueel grote werken te plannen. Indien de AV beslist om de huurinkomsten uit te keren aan de medeeigenaars (via de eindafrekening), worden deze inkomsten beschouwd als inkomen uit vermogen en worden ze onderworpen aan de desbetreffende fiscale reglementering

Vandaag de dag kan een GSM-mast volgens mooie sommen opbrengen voor de VME op basis van twee belangrijke criteria :  

  • de hoogte van het gebouw, aangezien operators hoge installatiepunten zoeken

  • de locatie, aangezien telecomoperators met prioriteit de gebieden met lage snelheid willen bestrijken. Ze zijn ook geïnteresseerd in stedelijke gebieden om de kwaliteit van het netwerk te verbeteren.

De installatie van een GSM antenne moet door de stedenbouwkundige vergunning worden goedgekeurd

In het algemeen moeten projecten voor het plaatsen van GSM-masten aan een aantal eisen uit de stedenbouwkundige code en de omgevingswet voldoen. Sinds de regionalisering is elke regering bevoegd. Dit om de eenheid in de besluitvorming te bewaren. Het dossier moet in principe worden voorgelegd aan de gewestregering die bevoegd is voor de afgifte van de vergunning en die ook instaat voor de organisatie van de adviesaanvraag en het eventuele openbaar onderzoek. In de praktijk verwacht de overheid van de gemeente dat zij de adviesaanvraag en het openbaar onderzoek organiseert en hen een kanten-klaar dossier bezorgt. Alle adviezen, resultaten van het openbaar onderzoek en adviezen van het college van burgemeesters en schepenen worden overgemaakt aan de administratie Ruimtelijke Ordening en het is deze die al dan niet een stedenbouwkundige vergunning afgeeft.

De installatie van een GSM antenne moet door de Algemene Vergadering goedgekeurd worden

De aanvraag tot plaatsing van een GSM-mast door een of meerdere operatoren op het dak van een VME moet eveneens worden voorgelegd de mede-eigenaars tijdens de algemene vergadering. Overeenkomstig de wet op de mede-eigendom moet deze beslissing met een gekwalificeerde meerderheid van 4/5 genomen worden. De beslissing is inderdaad " een daad van beschikking van een gemeenschappelijk deel ", en overigens een wijziging van de esthetische uniformiteit van het gebouw. Opgelet ; sinds de wetswijziging van 2018 kunnen de statuten van het gebouw niet langer voorzien in meerderheden die strenger zijn dan die van de wet op de mede-eigendom. (art 3.100 BW)

Tip: Om de uniformiteit van het gebouw niet te schaden, kunt u de operator vragen om de gsm-antenne te verbergen (valse schoorsteen, enz.). Om u in te dekken voor alle mogelijke problemen verbonden aan de installatie van de GSM-mast, is het raadzaam om als eerste stap een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten bij uw verzekeraar. Op deze manier wordt de VME bij klachten ondersteund.  

Controverse; wat is de impact op de gezondheid en het milieu?  

Over het algemeen stellen antennes voor mobiele telefoons de bevolking bloot aan intensiteiten die te laag zijn om thermische effecten te veroorzaken. Wat betreft de niet  thermische effecten en de symptomen van elektromagnetische overgevoeligheid, die blijven uiterst controversieel. Soms beweert men dat zij slecht zijn voor onze gezondheid, vooral onze hersenen. Is dat echt zo ? Zullen wij in de toekomst meer en meer aan antennes blootgesteld worden?

De installatie van GSM-masten is nog steeds controversieel en uit de debatten komen twee grote risico's naar voren:

  • verzakkingen van gebouwen waardoor problemen ontstaan met de waterdichting van platte daken: vaak gekoppeld aan een gebrekkige technische voorstudie

  • de gevolgen voor de gezondheid van de elektromagnetische golven die door de GSM-masten worden verspreid

Antennes van mobiele telefoons resulteren in blootstelling aan elektromagnetische velden die honderd tot honderdduizend keer lager zijn dan die van mobiele telefoons: vierentwintig uur lang worden blootgesteld aan een antenne van één volt per meter geeft dezelfde blootstelling aan het hoofd als dertig seconden telefoneren met een laptop.

https://www.academie-medecine.fr/les-risques-des-antennes-de-telephonie-mobile-2/

Doordat de antennes naar voren uitstralen, bijna horizontaal, ben je niet meer blootgesteld aan straling als je in een gebouw woont of werkt met een antenne op het dak. Bovendien zenden GSM-masten een vrij smalle radiofrequentiebundel uit, die zich in een vlak bevindt dat bijna evenwijdig is aan de grond. Als gevolg hiervan is het elektromagnetische veld dat wordt waargenomen in de directe omgeving van de antenne op grondniveau erg zwak. Hierdoor wordt elk gebouw dat zich onder de antenne of in de directe omgeving van de voet van een pyloon bevindt normaal gesproken niet of zeer marginaal beïnvloed door de straling.

Sinds 2004 erkent de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) dat er een ongemak is bij mensen die zeggen gevoelig te zijn voor elektromagnetisme (elektrohypersensitiviteit (EHS). Maar het bestaan van een echte aandoening die verband houdt met elektromagnetische golven zelf wordt niet erkend.

Naast deze aspecten kan er ook een risico zijn op waardevermindering van onroerend goed. Inderdaad, de aanwezigheid van een GSM-mast op het dak van het gebouw kan de prijs van het onroerend goed op de markt en die in de omgeving verlagen.

Naar analogie compenseert de Elia groep bewoners in de buurt van een hoogspanningslijn. Als u eigenaar bent van een huis of bouwgrond in een gebied van 125 meter vanaf de as van de toekomstige luchtverbinding, wordt een vergoeding aangeboden om het nadeel voor uw eigendom te compenseren. Deze vergoeding is afhankelijk van verschillende factoren: de afstand van de woning of bouwgrond tot de as van de luchtverbinding, het spanningsniveau van de nieuwe luchtverbinding, de waarde van uw eigendom (bepaald door een onafhankelijke deskundige). Eigenaars van een woning of bouwgrond binnen een zone van 35 meter hebben zelfs de mogelijkheid om hun eigendom aan Elia te verkopen.

Het contract

Na aanvaarding van het voorstel door de mede-eigenaars, legt de telecomoperator u een overeenkomst voor. U kunt een advocaat of een architect inschakelen om met de telecomoperator over het contract te onderhandelen. Het is ook mogelijk om een studiebureau in te schakelen om de haalbaarheid van de installatie te bepalen. Deze studie zal, op eigen kosten van de telecomoperator, het gebouw beschermen tegen instortingsgevaar door het gewicht van de antenne.

Over het algemeen stellen telecomoperatoren voor om dit contract voor een periode van 10 jaar aan te gaan (de duurtijd moet het voorwerp zijn van de goedkeuring van de AV) . Deze duur is voldoende om de kosten van de installatie af te schrijven zonder te lang te zijn om te voorkomen dat een verouderde technologie behouden blijft (bijvoorbeeld met de komst van 5G dat de 4G-GSM-masten zal vervangen).

Tegelijkertijd moet de telecomoperator de veiligheid van de VME garanderen door een contract af te sluiten met een antennespecialist voor het uitvoeren van onderhoud. Men moet ook nadenken over het einde van de levensduur van de GSM-masten daarvoor is het relevant om een ontmantelingsclausule in het contract op te nemen.

Op deze manier zal de operator verplicht zijn het dak in zijn originele staat terug vrij te maken, zoals vastgesteld voor de installatie van de antenne.

Goed om te weten 

Om het netwerk te garanderen is permanente toegang (24/7) tot de GSM antenne essentieel. De telecomoperator moet over de sleutels van het gebouw beschikken of over de contactgegevens van een lid van de raad van mede-eigendom. Stel, samen met de operator, een lijst van dienstverleners op die deze toegang mogen hebben om de veiligheid van de VME te garanderen. Reminder :

  • Alleen de operator kan u vragen een GSM-mast op het dak te plaatsen

  • Het is beter om vooraf een studie uit te voeren om de haalbaarheid van het GSM antenneproject te valideren en om het risico van instorting van het gebouw te vermijden.

  • De beslissing m.b.t. de voorafgaande studie dient door de Algemene Vergadering beslist te worden met absolute meerderheid (1/2+1)

  • Elke mede-eigenaar is verplicht te voldoen aan zijn fiscale verplichtingen ter zake.

In Brussel

Zoals overal in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest neemt het aantal zendmasten toe. Maar deze dienen aan zeer strenge normen te voldoen; normen die tot de strengste ter wereld behoren. Bovendien moeten telecomoperatoren voor elk mast een milieuvergunning bekomen, die alleen wordt verleend als de voor het publiek toegankelijke omliggende gebieden effectief worden behouden. Om de exacte locaties van bestaande antennes te zien, kunt u onze online kaart (geodata. environnement.brussels) bekijken. U kunt zoeken op straatnaam en de reeds verleende milieuvergunningen inzien.

Als u denkt dat u blootgesteld bent aan een te hoog elektromagnetisch veld, kunt u een klacht indienen door het klachtenformulier in te vullen (leefmilieu.brussels - klacht aangaande niet-ioniserende straling).. Een van onze agenten komt gratis langs om ter plekke te controleren of de norm niet overschreden wordt.

In Wallonië 

Het is vrij eenvoudig om de exacte locatie van de GSM-masten in de buurt van uw huis te weten. Om dit te doen, hoeft u alleen maar de site "Géoportail de la Wallonie" (Cadastre des antennes émettrices stationnaires de Wallonie) te raadplegen. In Wallonië kunnen mensen die in de buurt van antennes wonen het Wetenschappelijk Instituut van de Overheidsdienst (ISSeP) vragen om de intensiteit van elektromagnetische straling te meten. De aanvraag kan worden ingediend door het gratis nummer 1718 van Wallonië te bellen. In het menu moet u de optie "Atteintes à l’environnent ou à la nature en lien avec le call Center SOS Environnement-Nature" volgen.

In Vlaanderen  

Het is vrij eenvoudig om de exacte locatie van de GSM-masten in de buurt van uw huis te weten. Raadpleeg hiervoor de site:  https://omgeving.vlaanderen.be/nl/zoek-zendantennes-op-de-kaart

Op 10 juni 2022 keurde de Vlaamse Regering een besluit goed dat in werking trad op 31 juli 2022. Het bepaalt de elektromagnetische stralingsnormen voor vaste zendantennes die uitzenden met een frequentie tussen 100 kHz en 300 GHz. De normen zijn opgenomen als milieuvoorwaarden en kwaliteitsnormen van VLAREM II. Ze gelden voor GSM, radioen tv-antennes, radioamateurs, antennes voor hulpdiensten en veiligheids- en defensiediensten.

https://omgeving.vlaanderen.be/nl/klimaat-en-milieu/gezonde-veilige-en-aantrekkelijke-leefomgeving/straling-zendantennes-wifi-gsm/normen-zendantennes  

INFO

Mr Jürgen Van Strydonck 
Property Manager
Lid van UVS (Unie van Syndici) 
Membre de l’UDS (Union des Syndics)

Onze blogs

DELEN


 



Vernieuwde watertoets en informatieplicht van kracht sinds 1 januari 2023 (Vlaanderen).