Betonherstellingen in mede-eigendom vergen een serieus aanpak

Het lijkt een ver-van-mijn-bed-show, maar dat is het helaas niet…

Na val van afgebroken balkon zijn andere bewoners bezorgd: “Ik heb nu gemerkt dat mijn balustrade ook is losgekomen” (Het Nieuwsblad – 20 juli 2023).
Deel van balkon valt naar beneden aan Gent Zuid: brandweer komt ter plaatse (Het Nieuwsblad – 16 mei 2023)
Balkon valt naar beneden in Vlaardingen, vader en zoon zwaargewond (RTL Nieuws – oktober 2021)

Meer en meer vernemen we via de media dat er betonnen brokstukken, laat staan volledige balkons van appartementsgebouwen, naar beneden donderen. Met in zeldzame gevallen helaas ook heel zware menselijke drama’s tot gevolg. Ook in de civiele bouw merken we dat een gedegen en professioneel onderhoud aan betonnen structuren door de jaren heen meer dan een noodzaak is geworden. Denken we hierbij maar aan de perikelen rond de Leopold II tunnel in Brussel van een aantal jaren geleden (sinds mei 2022 omgedoopt tot de Annie Cordytunnel) en recentelijk kwam ook de overbekende Zwitserse Gotthardtunnel in het nieuws, waar overnacht grote betonbrokstukken naar beneden waren gevallen (gelukkig zonder veel erg).

De meeste van onze betonnen flatgebouwen dateren uit de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw, wat betekent dat deze constructies de leeftijd van 50 jaar hebben bereikt. Beton lijkt dan wel een zeer sterk en degelijk materiaal, en dat is het ook, maar het heeft helaas ook een achillespees. De ijzeren betonwapening die maakt dat beton ook zal kunnen weerstaan aan trekspanningen, kan onder invloed van intredend koolstofdioxide CO2 én in aanwezigheid van vocht gaan roesten. Dit fenomeen zal er voor zorgen dat (grote) schollen beton uit de façade worden weggeduwd en dat bepaalde wapeningsstaven dermate zullen worden weggevreten, zodat de stabiliteit van een constructie in het gedrang kan komen.

En wat het nog erger maakt voor de onwetende man/vrouw op de straat, is dat in de meeste gevallen deze pathologieën voor het blote oog pas zichtbaar worden wanneer het eigenlijk al rijkelijk te laat is, waardoor de broodnodige betonbeschermingen en -herstellingen veel ingrijpender zullen uitvallen. Een kwalitatief en degelijk betononderhoud op geregelde tijdsstippen aan betonnen gevelpartijen is dan ook een must.

Sinds 2008 kunnen aannemersbedrijven die betonherstellingen uitvoeren zich engageren voor de “Procescertificatie Betonherstelling”. Na een positieve evaluatie zal het bedrijf in kwestie kunnen beschikken over een (weliswaar vrijwillig) BENOR-certificaat, uitgegeven en gepubliceerd door de Belgische certificatie-instelling BCCA. Zij werden door de Belgische Staat voor deze activiteitsdomeinen aangeduid en zijn hiertoe tevens geaccrediteerd door BELAC (de Belgische Accreditatie-instelling).

Elk bedrijf dat over een Procescertificaat beschikt wordt jaarlijks door BCCA geauditeerd en door het afstappen op een aantal willekeurig aangeduide werven uit hun portfolio worden eveneens de verschillende hersteltechnieken en processen geëvalueerd naar kwaliteit.

Sinds kort zijn deze bedrijven binnen het systeem van certificatie ook verplicht, om al hun werven waarin een aandeel betonherstellingen vervat zit aan te melden op een daartoe speciaal ontwikkeld portaal MyBCCA, waardoor als het ware een continue opvolging van de werken bevorderd wordt.

Wij hebben er met z’n allen alle nut bij om ons patrimonium, of het nu om kunstwerken dan wel om woonblokken gaat, in ere te houden. Het zal de veiligheid van ons allen alleen maar ten goede komen.


Tip van de Unie van Syndici (UVS)
  • Opteer altijd voor gecertificeerde aannemers
  • Plaats op regelmatige basis een agendapunt op de AV m.b.t. de staat van de gevels en de balkons


INFO

ir. Benny BROEKAERT
Chief Coordinator BCCA
Hermeslaan 9
1831 Diegem
​www.bcca.be
​b.broekaert@bcca.be​


Onze blogs

DELEN


 



Interview met Citadel Insurance